Vés al contingut

Exposició 'Barcelona Sensacions'

Els valors de Barcelona presentats als barcelonins
  • Exposició 'Barcelona Sensacions'
  • Exposició 'Barcelona Sensacions'
Client 
Institut Municipal de Cultura de Barcelona
Lloc 
Barcelona
Període 
2007

Motivació

Una visió afectiva i efectiva de Barcelona, una introducció a la realitat polièdrica de la ciutat per al visitant, i una interpretació per al resident, a través d'un discurs multilingüe transmès mitjançant un ampli ventall de recursos audiovisuals. "Barcelona Sensacions" és una exposició per posar en valor la ciutat.

"Barcelona Sensacions" posa de manifest que la idiosincràsia de la ciutat és una suma d'aspectes de la realitat actual i de l'acumulació de fets i històries viscudes pels barcelonins al llarg de dos mil·lennis. Combina el coneixement del passat amb les instantànies del present, les tradicions més arrelades amb els nous costums que s'obren pas, la visió dels que viuen a Barcelona des de sempre amb la dels que fa poc que s'hi ha establert o que hi són de pas.

Resultats

L'exposició, ubicada a l'Edifici Fòrum, proposava un recorregut per Barcelona a partir dels diferents elements que la formen. La ciutat està feta de la seva gent -element essencial de la ciutat-, els edificis -estructura i infraestructura que fa d'aixopluc als ciutadans- i el medi físic o l'ambient -elements biòtics i abiòtics que integren l'espai i que condicionen el desenvolupament-. La suma d'aquests conceptes -civitas, urbs, oikos- és el que porta a la concepció de la polis, entesa com a globalitat i ciutat plena.

La instal·lació estableix un recorregut lineal, amb una especial atenció als fenòmens migratoris. L'exposició es bifurca en un trajecte temàtic i, en paral·lel, un trajecte evocatiu de la topografia urbana construït mitjançant un espectacular skyline dinàmic, de més de 50 metres de llarg.

"Barcelona Sensacions" transmet informació sobre la ciutat, alhora que genera emocions en evocar les sensacions que el visitant pot tenir en diversos espais de Barcelona o davant d'esdeveniments singulars que hi han tingut lloc. El relat de la instal·lació expositiva es basa en els criteris següents:

  • Alt rigor tècnic del contingut, gràcies a una seriosa tasca documental i a la col·laboració d'un equip nombrós d'especialistes en diverses disciplines (demografia, urbanisme, sociolingüística, disseny, música, etc.)
  • Voluntat pedagògica i lúdica: transmissió dels conceptes i de la informació a través del gaudi i de les sensacions.
  • Fixació d'emocions: transmissió de vivències singulars i espectaculars.

 

Baixa pdf